АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Апостроф
Беззаконие, неконтролируема руска пропаганда и носталгия по комунистическия режим... Печат
Написано от Димитър Попов   

 

До

ръководствата на партиите, които се определят като

демократични (нетоталитарни) и проевропейски

 

 

Уважаеми политици, обръщамe се към вас от името на Радикалдемократическа партия!


На свое заседание, на 22 октомври 2022 г. приехме декларация, осъждаща агресията на Русия в Украйна, неконтролируемата руска пропаганда у нас и благодатната почва за нейното влияние благодарение на неизживяната носталгия по комунистическия режим.


Но времето за декларациите отмина!


Независимо, че със закон, публикуван в бр. 37 на ДВ от 5.5.2000 г., комунистическият режим в България е обявен за престъпен и сега съществуват 505 улици на името на Георги Димитров, 284 - на Васил Коларов, 130 - на Ленин, 170 - на Лиляна Димитрова, много улици на откровени терористи, като Виолета Якова, която участва в подривни акции и политически убийства и с два куршума убива генерал Христо Луков (в София, в кв. „Люлин-2“, има улица, наречена на нейно име, а в Радомир - два нейни паметника). Има и 5 улици „Брежнев“, улица „Тодор Живков“.


Призовавамe ви да възложите на вашите кметове, общински съветници, депутати, като първа стъпка да внесат искане в съответните общини, за преименуване поне на тези улици от списъка по-долу, на които се намират общинските центрове. След това ще дойде времето на останалите улици и площади и на „шмайзерите“ и „альошите“.

 


31.10.2022 г.

Захари Петров, председател на РДП

 

 

 

 

 

Списък на адреси на общини, носещи имената на „икони“ на престъпната БКП:

 

 

Адрес: Област Благоевград, с. Сатовча, пл. "Тодор Шопов" 37

Адрес: Област Бургас, гр. Средец, пл. "Георги Димитров" 3

Адрес: Област Бургас, гр. Сунгурларе, ул. "Георги Димитров" 2

Адрес: Област Варна, гр. Бяла, ул. "Андрей Премянов" 29

Адрес: Област Варна, гр. Дългопол, ул. "Георги Димитров" 105

Адрес: Област Видин, гр. Грамада, пл. "Мико Нинов" 1

Адрес: Област Видин, гр. Димово, ул. "Георги Димитров" 137

Адрес: Област Видин, с. Бойница, ул. "Георги Димитров" 1

Адрес: Област Видин, с. Ружинци, ул. "Георги Димитров" 31

Адрес: Област Видин, с. Чупрене, ул. "Асен Балкански" 55

Адрес: Област Враца, гр. Мизия, ул. "Георги Димитров" № 25-27

Адрес: Област Враца, с. Хайредин, ул. "Георги Димитров" 135

Адрес: Област Добрич, с. Крушари, ул. "9-ти септември" 3 А

Адрес: Област Монтана, гр. Брусарци, ул. "Георги Димитров" 85

Адрес: Област Монтана, с. Медковец, ул. "Георги Димитров" 26

Адрес: Област Монтана, с. Якимово, ул. "Комсомолска" 8

Адрес: Област Пазарджик, с. Лесичово, ул. "Никола Чочков" 11-13

Адрес: Област Перник, гр. Брезник, ул. "Елена Георгиева" 16

Адрес: Област Перник, гр. Трън, пл. "Владо Тричков" 1

Адрес: Област Плевен, гр. Долни Дъбник, ул. "Христо Янчев" 59

Адрес: Област Плевен, гр. Искър, ул. "Георги Димитров" 38

Адрес: Област Плевен, гр. Кнежа, ул. "Марин Боев" 69

Адрес: Област Пловдив, гр. Брезово, ул. "Георги Димитров" 25

Адрес: Област Силистра, гр. Алфатар, ул. "Йордан Петров" 6

Адрес: Област Силистра, с. Кайнарджа, ул. "Георги Токушев" 10

 

 
РДП настоява още в тази сесия Народното събрание да извърши необходимите законови промени за осигуряване на машинно и дистанционно гласуване Печат
Написано от Димитър Попов   

 

При проведения през 2015 г. референдум - да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на избори и референдуми в България, Радикалдемократическата партия (РДП) бе една от малкото политически организации, регистрирали се за участие в разяснителната кампания. В нея ние имахме възможността подробно да споделим мотивите за нашето твърдо убеждение, че осигуряването на машинно (във всяка избирателна секция у нас и в чужбина) и дистанционно гласуване (за всички имащи право на гласуване) ще обективизират изборния процес и силно ще ограничат злоупотребите при гласуване и броене на вота.


Изминалите години бяха пропилени, независимо, че поне на думи, за привърженици на машинното гласуване се обявиха мнозинството партии, включително ГЕРБ и БСП. С родилни мъки, така или иначе машинното гласуване все пак намери място в Изборния кодекс, но беше саботирано като начало - за парламентарни избори през 2017 г., а след това и за местните избори през 2019 г.


Скоро ще има парламентарни избори - редовни или предсрочни. Скоро и парламента ще престане да работи - заради отпуск или поради разпускане.Намираме се в политическа, здравна и икономическа криза. Освен някои смущаващи искания, в провеждащия се трета седмица протест има и силна и чиста енергия за промяна. Но и най-добрите пожелания не могат да се осъществят, ако те не намерят подходящо представителство в новия Парламент след едни прозрачни, честни и неманипулирани избори.

 

Затова РДП настоява:

 

  • Народното събрание спешно, в тази си сесия, да извърши необходимите законови промени за осигуряване на машинно и дистанционно гласуване;


  • Правителството и ЦИК да осигурят необходимите финанси и организация за закупуване и привеждане в готовност на необходимите за това технически средства.

 


Надяваме се в това си искане да бъдем подкрепени от цялата демократична общност!

 

28.07.2020 г.

ИК на РДП

 

 


 
Заслужавате комунистите да Ви пишат учебниците по история, не Ви пука за пролятата кръв на жертвите! Печат
Написано от Димитър Попов   

 

От няколко дни следя публикациите в различни медии във връзка с учебниците по история. Проф. Евелина Келбечева и Христо Христов сякаш се борят с вятърни мелници, опитвайки да наложат изучаването на комунистическите зверства между 1944-1989 г. Десетилетия работа по архиви с


доказателства за голямата лъжа,


в която живяхме отново се замита под килима, сакън тридесет години след промените да не започне поредно поколение да търси истината през този "толкова велик период от българската история."


Гледам тази битка на тези двама души, а в мен напира отчаянието за това, колко равнодушно общество се оказахме и какви поражения ни е нанесъл комунистическият режим.


Въобще не смятам да обвинявам комунистите за поредното отлагане на историческите факти. Комунистическата (социалистическата партия) борави с огромен ресурс от манипулатори, професори, доценти, че и асистенти, които както и да го погледнем нямат никаква вина, че си държат на своето. Те защитават дедите си, родителите си, защитават и престъпления, за които може да им бъде потърсена отговорност по съдебен път.


Проблемът е другаде!

 

Как така се получи, че жертвите и техните деца изгубиха интерес към миналото си?

 

Толкова ли не ви пука за пролятата кръв, че сте оставили на двама човека да ви водят битките за образованието на децата ви?

 

Къде се спотайвате, Ви питам? Къде?

 

Като ви видя какви европейци сте и как бистрите световната политика, като видя какъв демократичен комсомол се е настанил в главите Ви, се сещам за дружинните в училище. Същите тия дружинни, които продължават да определят живота Ви.


Без памет и истина сте нищо,


запомнете го, и не се сърдете на онези, които вече трийсе години Ви пишат учебниците. Не е далече времето, в което очаквам да прочета в същите тия учебници, че комунистическите сатрапи са изпитвали дискомфорт, затривайки цвета на българската нация. Вече виждам тяхното разкаяние, че им се е наложило да убиват. "Такова било времето," казват.


Питам Ви, докога ще се правите на десни, на зелени, на социалдемократи, на седесари, на всякакви други.... Толкова ли е трудно да разберете, че единствената кауза в живота Ви е да зачетете паметта на мъртвите си родители.


Не Ви карам да хващате гората с пушка в ръка, а да подкрепите двама човека, на които им минава живота, да Ви защитават каузата, от която не виждам да имате нужда. Вече виждам как пишете под моя текст, че трябва да се свали правителството и да дойде незнайно какво, за да се променят учебниците, но ще Ви репликирам, че Вие умеете да приватизирате, а когато става дума за родовата Ви памет, незнайно защо трябваше Станишев да дойде на власт, за да Ви отвори досиетата с цялото страдание на родителите Ви. Май всичко е загубено... Ако и сега оставите друг да Ви пише историята, по-добре да затваряме цирка и да не се мъчим повече с истина и лъжа.


Моно Петра, художник (препечатано от Faktor.bg)

 
Демокрация по милиционерски Печат
Написано от Димитър Попов   

ПС"Възход"

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

ГЕРБ и подставените му съюзници осъзнаха, че губят подкрепа сред българските избиратели и чрез поправки в Изборния кодекс решиха да си гарантират служебна победа. Срамната парламентарна процедура демонстрира нежелание да се ревизират избирателните списъци. С това се оставиха широко отворени вратите за редовните фалшификации и злоупотеби.

Мнозинството на олигархията нанесе удар по мажоритарния преференциален вот, с което лиши българите от правото при избори да има мажоритарен елемент и сами да предпочетат своя представител.

Тоталната отмяна на дистанционното гласуване и поредното ограничение на машинното гласуване показва, че ГЕРБ на Борисов безцеремонно прегазва резултатите от референдума, иницииран от президент Плевнелиев!

Отказът за смяна на състава на ЦИК с махленски мотиви кой има мнозинство и кой не, доказва погазване на закона по усмотрение на властта.

Движение "Възход" подкрепя и активно ще участва във всички законни форми на протест срещу погазване и ограничаване на избирателните права на гражданите.

Целта на властта е отвращението да отблъсне хората от изборите, за да могат твърдите им партийни храненици да ги преизберат. Обръщаме се към хората активно да се противопоставят на това.

ДВИЖЕНИЕ "ВЪЗХОД" - ЕНП, БДС „Радикали“, ССД, Д-3, РДП, БСДП

 
Обединение - да, но без вливане, сливане, саморазпускане... Печат
Написано от Захари Петров   

 

 

ГЕРБ и ОП спечелиха изборите с над 1 млн. гласували за тях. Но са достатъчни 100 -200 души /само/организирани на жълтите павета, за да променят решенията им, взети самостоятелно или под диктовка на обстоятелствата. Следователно, те не управляват, а присъстват в управлението на държавата и правят всичко възможно да продължат отдалата им се възможност максимално да се възползват от това. И разбира се, за сметка на обикновения българин.

Има ли алтернатива на това управление? Има! И тя не е в парламентарно представените БСП и ДПС. Не е и в натрапчиво пробутваната ни президентска форма на управление.

В човешката история предприемачите са се появили много преди политиците. Последните събития потвърждават, че важните решения в сегашния глобален свят са подчинени на икономически, не на идеологически съображения.

Затова да се обърнем към търговските взаимоотношения. Когато се обяви голяма поръчка, има два варианта. Или се явява голяма фирма, която печели проекта и впоследствие сключва договори с малки фирми като съизпълнители на специфични работи по проекта. Или се създава консорциум от малки фирми, които да изпълнят проекта (Консорциум е договорно обединяване на търговци за осъществяване на определена дейност).

В демократичното пространство (както обикновено се нарича освободеното от коалицията СДС политическо пространство) в момента няма нито една партия, способна да стане обединяващ център за останалите (това, което бяха ДСБ и СДС за Синята коалиция и ДБГ и ДСБ за Реформаторския блок).
Следователно, единственият вариант е обединение на всички несъгласни със статуквото партии, граждански обединения и отделни граждани около програма за успешно развитие на България. Без вливане, сливане, саморазпускане и др.

Нека представителството на обединението бъде поверено на хора с организаторски качества (задължително да не са изявени партийно, избрани може би с кастинг), а партиите и техните лидери да помогнат в написването на програмата.

И ако имаме волята и силата да сторим това, избирателите ще ни подкрепят!


Захари Петров - председател на Радикалдемократическата партия в България

 
Компромис с общочовешки и демократични ценности не може да има! Печат
Написано от Димитър Попов   

 

* Позиция на Радикалдемократическата партия в България по повод назначаването на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната

 

В началото на изминалата седмица от Националния фронт за спасение на България, партия в състава на създадената преди последните избори коалиция Патриотичен фронт, поставиха ултиматум правителството да преосмисли назначаването на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната, като в противен случай ще оттеглят парламентарната си подкрепа за кабинета. Само ден след това за българското общество стана ясно, че Орхан Исмаилов има отлична професионална квалификация за заемането на тази позиция, а заради характера на своята работа той никога не е членувал в партия. С две думи - изключителен експерт в тази област и безпартиен.

 

Радикалдемократическата партия изразява своята категорична подкрепа за назначаването на всеки честен, достоен, некорумпиран професионалист на високи позиции в изпълнителната власт, стига той да има необходимата квалификация и да работи в интерес на своята страна. България е демократична държава и всякакви прояви на етническа и религиозна нетърпимост са недопустими!

 

Радикалдемократическата партия подкрепя диалога между различните политически партии - не само с присъстващите в 43-тото Обикновено народното събрание, а и с тези, които не са парламентарно представени, но компромис с общочовешки и демократични ценности не трябва да се прави на никаква цена!

 

21 ноември 2014 г.

 

 
Шест години в поднебесна църква Печат
Написано от Захари Петров   

Image Преди шест години, рано сутринта на 21 юли 2004 г., с разпореждане на главния прокурор Никола Филчев, полицията блокира повече от петдесет църкви и манастири в страната, извади свещениците и персонала от синода на Инокентий и предаде владението на сградите на представители на синода на Максим. С този акт стотици духовници и хиляди вярващи бяха лишени от правото на свободен избор и практикуване на религия. И всичко това, защото не признават назначения през 1971 г. от ЦК на БКП патриарх Максим.

продължава>
 
Граждански комитет или комитет на агенти на ДС Печат
Написано от Георги Касчиев   

 

 

Преди 10-на дни г-н Атанас Семов, кандидат за представител на народа от партия РЗС организирал среща на т.н. Граждански комитет за защита на АЕЦ Козлодуй с трима от новоизбраните евродепутати.Г-н Семов е доцент по европейско право и отявлен защитник на ядрената енергетика. Не е ясно кое е водещото начало, тъй като в неговите публични изяви европейското право винаги започва и завършва с искане за рестартиране на старите руски реактори в АЕЦ Козлодуй.

 

На срещата е настоявано за пускане на спрените в края на 2006 година трети и четвърти блок. "България има съкрушителни козове" казал г-н Семов. От тях медиите посочват два - икономическата криза и предложението да се разработи евродиректива за общи стандарти по безопасност на АЕЦ.

 

Кристиян Вигенин (евродепутат от БСП) смело заявил: "Трябва да има общоевропейски правила за безопасност на ядрените централи и на тяхната база, да се види кои ядрени реактори отговорят и кои не на тези правила. Може да се окаже, че трети и четвърти блок са безпроблемни, а други да са проблемни."

 

Димитър Стоянов (евродепутат от Атака) пък мъдро допълнил: "И ако има правно основание за рестартиране на трети и четвърти блок, то ще важи със същата сила и за първи и втори блок."

 

Според мен такива “аргументи” говорят за съкрушително невежество, но не само за това…

 

Първо, икономическата криза доведе до намаляване на производството и оттам до рязко падане на потреблението на електроенергия. Резултатът в Европа е свръхпредлагане на електроенергия и падане на цените й под 3 евроцента на киловатчас. В тези условия се налага спиране на работещи енергоблокове, камо ли да става дума за пускане на спрени.

 

Второ, хайде от младите юнаци не може кой знае какво да се очаква, но поне г-н Семов би трябвало да знае, че такава директива вече е подготвена. Нещо повече - на срещата проведена на 10-11 юни висшите дипломати на страните-членки са одобрили проекта й и вероятно след няколко месеца тя ще бъде официално приета. В преамбюла на директивата като референтни са посочени най-високите изисквания на Международната агенция по ядрена енергия, които не могат да бъдат покрити от трети и четвърти блок.

 

Такива инициативи могат само да отслабват исканията за допълнителна компенсация от ЕС. Авторите им не коментират как ще се връщат получените вече 590 милиона евро, но предполагам, че няма да е от техните джобове.

 

От този граждански комитет многократно са манипулирали обществото, че от затварянето на трети и четвърти блок България губи ни повече, ни по-малко 300 милиона евро приходи на година. Сметката се прави по следния начин - блоковете произвеждат нето около 5 милиарда киловатчаса на година, по 6 евроцента износна цена = 300 милиона евро загуби на година. Само че износна цена от 6 евроцента на киловатчас никой не може да гарантира.

 

Напротив, изнесените наскоро данни от прокуратурата показват, че през 2005-2007 НЕК е продавал изнасяната електроенергия на цена от 3,5-3,6 евроцента на киловатчас. (На кого е продавал и защо на такава цена е отделен въпрос).

 

На този свят няма нищо безплатно, включително и електроенергията от старите блокове, както и преноса й по мрежата - това означава разходи около 2 евроцента на изнасян киловатчас.

 

Следователно възможната печалба, която би се получила ако се намери постоянен пазар и прочие и прочие, би била реално около 1,5 евроцента на киловатчас, или около 75-80 милиона евро годишно през 2007-2008, както и много по-малка през тази и следващата година. В потвурждение на 19 май т.г. г-н М. Папазян от НЕК казва: “Ако преди печелехме по 1,5 евроцента от изнесен киловатчас, сега печалбата е 0,025.”.

 

Очевидно възможната печалба е многократно по-малка от тези 300 милиона евро на година. Общата печалба досега е по-малка и от получените компенсации от ЕС. Отделен въпрос е къде би отишла възможната печалба.

 

Налага се въпросът защо от този граждански комитет така упорито манипулират българската общественост. В него влизат все известни личности, но кой всъщност го е организирал?

 

Оказва се, че почти всички от първоначалните му членове и говорители, заемали високи длъжности (налагащи проверка), се оказват агенти на бившата Държавна сигурност. За да не бъда голословен посочвам следните лица:

 

Никита Шервашидзе - председател на Комитета по енергетика в кабинета "Беров", който през 1994 г. подписа с ЕБВР смъртната присъда на 1-4 блок срещу смешните 23 млн. екю - агент на 2-ро управление на ДС.

 

Валентин Босевски - министър на околната среда 1992-1995 г. - агент на 3-то управление на ДС от 1988 г. с псевдоним Вихър.

 

Огнян Сапарев - генерален директор на БНТ 1990-1991 г., депутат от БСП в 39-то народно събрание - осведомител на ДС от 1971 г. с псевдоним Мартин.

 

Веселин Бончев - кандидат за вицепрезидент 2006 г., кандидат за народен представител 2009. Този пък е успял да бъде и агент на Първо главно управление на ДС, отдел VІІІ и на Второ главно управление, ІХ, ІV, отдел 07 с псевдоними съответно Доктора и Константинов.

 

Красимир Дончев Каракачанов - дежурен народен представител, кандидат за народен представител 2009 г. - агент на Шесто управление на ДС, 03, 03, с псевдоним Иванчо. Вероятно фамилна черта на Каракачанови.

 

За Атанас Семов няма данни да е бил агент на ДС, може би е попречила крехката му към 1989 г. възраст. Но пък може би неслучайно си е избрал партия (той е водач на листата на РЗС в 23 МИР - София), която изобилства от кандидати за депутати - агенти на ДС, подобно на тези от листите на БСП и ДПС. В последна сметка и по това, че свири една и съща музика просто си личи кой му я поръчва.

 

Колко от останалите членове на комитета са също агенти на ДС не знам, но е показателно, че те не намират за нужно да се разграничат от колегите си - доносници, нито от явните манипулации за Козлодуй.

 

Възниква въпросът - случайно ли е това? Аз мисля, че няма как да е случайно, то ДС затова е и била създадена от кагебистите - на първо място да брани интересите на бившия СССР и след това на комунистическия режим. Поради което предполагам, че въпросният Комитет за защита на АЕЦ - Козлодуй, е създаден от ДС с цел да защитава интересите на руската ядрена индустрия и да създава проблеми за участието ни в ЕС. Отделно, че някои от членовете му имат съвсем явен икономически интерес от продължаване работата на старите реактори на АЕЦ - Козлодуй.

 

На 5-ти юли 2009 г. имаме шанс да препречим пътя на агентите на ДС към властта. Да го използуваме!

 

Георги Касчиев

 
В републиката на Big Brother Печат
Написано от Теодор Страшимиров   

 

Първо трябва да се уточни, колко от зрителите на прочутото воайорско предаване “Big Brother” и разни други производни брадъри си спомнят на кого дължат честта да предъвкват това респектиращо наименование. Ще помоля за извинение онези, които имат литературни познания, но масовостта, с която предаването се гледа ми подсказва, че на зрителите като че ли им липсват познания или памет, които да ги отведат в мрачните картини от прогностичния роман на Джордж Оруел “1984”. Картини, които не станаха в пълна степен действителност само поради една единствена причина - че смъртта на Вожда и Учителя на цялото прогресивно човечество Йосиф Висарионович Сталин предшестваше с няколко десетилетия необходимия за осъществяване на неговите идеи стадий на развитие на техниката. Иначе пътищата на тези идеи са били начертани - виж Ал. Солженицин, “В първия кръг”. Там се разработват технически средства за безпогрешно разпознаване на човешкия глас по телефона - нещо като звуков аналог на пръстовите отпечатъци, така че никой да не може да се обажда без да може да бъде идентифициран при необходимост.

Big Brother - това е обобщаващият символичен образ на една система, от чийто привиден крах тази година ще отбележим 20 години. Системата, която следеше всеки индивид на всяка крачка, в рамките на която този, който следеше, беше следен от друг, и в която нивата на следене достигаха еднозначно на едно и също място - при Big Brother. Не е много трудно да се свърже това име с Вожда и Учителя, но е много едностранчиво и ограничено. Защото в един или друг вид системата функционира и в момента. За равносметка на изминалите 20 години са необходими някои позовавания. Например - през 1958 г. на щанда на Федерална република Германия на Пловдивския панаир блестят черни “Мерцедес”-и, различни модели, различни размери, с един общ произход - възстановената от нула промишленост на една само преди 13 години изравнена със земята страна.

Причината, поради която у нас такова постижение липсва, е само една: тези 20 години у нас управлява Big Brother. И няма кой да му се противопостави. Стратегията на изборни машинации е овладяна, народът, загрижен за всекидневието (а тази грижа е един от най-важните критерии за лесно управление на един народ) се хвърля на нашумял кандидат за управление на страната, без да се замисли, че зад него стои поредната еманация на Big Brother. Неотдавна от телевизионния екран един от високопоставените велможи на Оруеловия герой заяви цинично : “Абе какво искате, ние сме отдавна във властта и знаем всички номера.” Друг велможа, от друга бигбрадърова еманация, преди няколко дена заявява на предизборна реч, че в страната едва ли не всичко зависи от него, той определя финансирането, и той кове светло европейско бъдеще на групировката си, която предстои да бъде единствена по характер в Европа.

Не остава нищо друго, освен да се възхитим на тези европейски перспективи. Но дали Европа ще им се възхити ? Преди изборите за европейски парламент Синята коалиция напомняше навсякъде, че до сега, благодарение управлението на поредните 3 бигбрадърови еманации, от европейските фондове са усвоени по-малко от 1% от средствата. Поради това може веднага да бъдат оборени онези, които ще изтъкнат, че развитието на Федерална република Германия е било подпомогнато от плана “Маршал”. За нас също има план “Маршал”, съзнателно и системно провалян от внедрените от Big Brother методи и средства за живот.

Промишлеността на една страна се финансира от капитала. От него зависи и нейното развитие. Едва ли има реално мислещ индивид у нас, който да не знае в чии ръце е капиталът у нас. Но дали всеки си задава въпроса защо тази промишленост не се развива? Защо и съществуващите отрасли бяха съсипани, и от кого бяха съсипани? Защото един народ, който има поминък и перспективи и не е загрижен за утрешния ден, има време да мисли. А мислейки може да се сети да попита кой го управлява и по какъв начин. Отговорът на последния въпрос едва ли би бил особено приятен за Big Brother, въпреки че безочието и нахалството да иска да управлява след като е довел до разсипване целия икономически апарат на страната си показват пълна незаинтересуваност от проблемите на народа. Може и народът да се запита кой стои зад Big Brother в качеството на управляващ кадър. И да си спомни, че през 45-те години на възхода на неговия господар професионалният избор на отрочетата на неговите глашатаи, които отрочета сега управляват, беше в областта на надстройката - социологични, дипломатически, външнотърговски или исторически квазинауки с марксически оттенък, различни родове режисури и изкуствознания - недостъпни за нашего брата с “черно фашистко минало”, но не и гръбнакът на развитието на промишлеността и икономиката на една страна - точните и инженерни науки, в които съвсем очевидно въпросните отрочета нямаха нито данни, нито воля за подготовка и развитие.

Така, че понастоящем страната , в която живеем, може да се нарече република Big Brother. Отбелязвам: република, а не държава. Защото държавата не е онова, на което глашатаите на Big Brother ни учеха в продължение на явното си 45-годишно господство - интструмент за подтискане на класата на бедните от класата на богатите. В едно европейско общество държавата трябва да бъде инструмент за защита на гражданите. Там не може всеки да прави каквото иска и има едно основно правило: който нарушава интересите на обществото, които не са нищо друго освен обобщени и облечени в законова форма етични норми от типа “живей и остави другите да живеят”, ще плаща наказателни глоби, от които ще се възползват онези, които не нарушават тези интереси. Така например в Лондон който влезе с возилото си в центъра на града, е длъжен да плати т. н. “глоба задръстване”; който влезе в лентата за движение на автобусите от градския транспорт дължи глоба от 120 паунда (същото наказание преди една година беше 500 паунда). В Германия пушенето в ресторант води до глоба 200 евро за пушача и 2000 евро за собственика на заведението, където не е спазен законът против тютюнопушенето - закон, който защитава интересите на обществото, а не на мафията, вдъхновител и организатор на която у нас е отново Big Brother. Също в Германия едно обръщание към полицай на “ти” се наказва с 500 евро. Защото полицията защитава основно интересите на отделния гражданин - за да може той да живее и работи несмущаван от безотговорни и неподчинени на реда Big Brother-овци. Естествено, ще възникне и въпросът с какво влизането в центъра на един град с моторно возило застрашава гражданите на града. Отговора на този въпрос знаят само онези, които се качват на близките до София планини. От техните върхове се вижда сиво-кафяво-лилавата отрова, която ние и децата ни дишаме. Без някого да го интересува вредата от това. Затова се поощряват онези, които ползват и така и така пътуващия, редовен, създаден за улеснение на гражданите градски транспорт. На него се дава предимството по улиците, за да може да бъде бърз и точен. И всеки, който е яхнал личното си возило, трябва да направи път на този ползващ се с поощрение транспорт.

Не мога да кажа колко е глобата за водача на моторно возило, който не спре на пешеходна или велосипедна пътека, когато по тях има пешеходец или велосипедист. Такъв случай досега при многобройните си посещения и престои не съм наблюдавал.

Препоръчвам на нашенците с тукашните навици, ако попаднат там, да не спират на тротоара преди да слязат на пешеходната пътека, защото още самото им насочване към пътеката се наблюдава от водачите и те всички ще спрат, дори да са сто автомобила, за да мине пешеходецът. И ако той се двоуми, само предизвиква задръствания: просто автомобилите няма да тръгнат докато той не премине.

Предоставям на читателя да направи преценка има ли държава у нас.

След една седмица българският народ ще има възможност да решава отново кой да поеме кормилото на Република Big Brother за следващите 4 години. В сегашната политическа обстановка за съжаление алтернативите са само две: продължение на Big Brother управлението, или противопоставяне срещу него. Известно е, че през годините 1962 - 1989 докато обучаваха кандидатите за висше образование как се гради социалистическото общество Big Brother-овци се подготвяха за капиталисти и усилено присвояваха на името на своя патрон излишъка от обществения продукт при поддържане на способната да възпроизвежда този продукт техническа и научна интелигенция на минимума на преживяване. Така те посрещнаха 10 ноември 1989 г. с 35.6 милиарда долара чуждестранни инвестиции и над 10 милиарда долара външен дълг за страната, които суми бяха раздадени на техни верни поклонници с цел да се пробват в изграждането на капиталистическото общество. Така че всякакви твърдения за леви партии в Big Brother-овата сфера вече могат да заблудят само някого, който е проспал последните 20 години. Останалото е чиста проба манипулация.

Борбата срещу капитала е трудна и с малки изгледи за успех. Но в крайна сметка, избирателят трябва да реши дали ще се бори срещу мафията, безчестието и наглостта на управляващите, или ще превие покорно глава за по-нататъшно процъфтяване на безредието, корупцията, икономическия застой - дори пред алтернативата за изхвърлянето на страната ни от Европейския съюз. Като има предвид, че Синята коалиция никога и на никаква цена няма да направи следизборна коалиция с Big Brother.

 

Теодор Страшимиров

 
Социалните извращения на другарката Масларова с българските пенсионери - откровен цинизъм... Печат
Написано от Божия Божилова   

 

Задават се избори и старата столетница отдавна е разработила пълна програма за спечелването им отново. С всички средства и на всяка цена! Както се пее в една стара песен: “Партизан за бой се стяга...”. В тази програма са включени всякакви сатанински планове и методи, с които комунистите разполагат в изобилие.

Една от “блестящите” им инициативи, която отдавна вече е в ход - заделянето на 6,5 милиона лева бюджетни пари за програмата “Активно стареене”, с която е безпределно ясно, че се преследват няколко цели:

 

  • да се захрани залинелия туристически бизнес на “наши” другари, като пловдивския Георги Гергов, Николай Банев, Стефан Личев и други знайни и незнайни “партийни войни”, като се изпратят 15 000 пенсионери да почиват в петзвездните им празни хотели;
  • правейки това благодеяние с парите на данъкоплатците да се замажат очите на най-верните и бедни избиратели на Партията с надеждата, че пак ще ги докарат до урните, за да гласуват за хората, които унизиха достойнството им и ги доведоха до просешка тояга;
  • словоохотливата и празнодумна "социална" министърка да успокои гузната си съвест на изключително лош управленец с фалшивата теза, че е помогнала на “нашите родители” да почиват достойно.

 

Дали Eмилия Масларова си дава сметка, че тези хора мизерстват и повечето от тях са затънали в неизплатени сметки за парно, данъци и ток, че нямат пари да си купят билети до предлаганите им курорти. Виждала ли е другарката Масларова количките, с които пазаруват същите тези хора в хранителните вериги и в които се търкалят обикновено една или най-много две кофички кисело мляко, хляб и още нещо дребно. Замисляла ли се е как се чувства човек, който години наред е принуден да харчи парите на децата си, за да посрещне най-скромните си разходи. Знае ли тя как се чувства един възрастен човек, който не може да купи подарък на внучето си. И на същия този човек - беден, съсипан и огорчен от безхаберието на управляващите, но със съхранено човешко достойнство, да предложиш милостиня, пък била тя под формата на почивка в петзвезден хотел. Всъщност, дали разбира госпожа Масларова от човешко достойнство или тази морална категория й е непозната... Навярно тя отсъства от моралния кодекс на партията, чийто идеи тя изповядва.

 

Българските пенсионери определено биха се чувствали по-добре, ако  вместо курорт им бяха прибавили периодично макар и малки добавки към пенсиите, за да покрият нуждите си. Пък ако могат да заделят от тях, нека сами да решат как да ги похарчат и на какъв курорт да отидат. Както го правят всички нормални хора. Защото “социалната” министърка трябва да знае, че те са нормални хора с достойнство и трябва да имат свободата сами да определят живота и свободното си време.

 

И за да излезем от територията на емоцията, предлагаме две простички и напълно изпълними инициативи, които са не само в пълномощията, но и в задълженията на социалния министър:

 

  • да се разработят и осигурят финансово (а не като “Програмата в подкрепа на майчинството”, която ту работи, ту не работи) пакет от програми за ангажиране на всички можещи и желаещи да се трудят пенсионери, които да допълват доходите си по почтен и достоен начин. Много от тези хора имат потенциал, опит и знания да допринесат за развитието на затъналата ни в корупция, простотия и безнадежност страна;
  • тези 6,5 милиона лева, както и определен процент от брутния вътрешен продукт да бъдат разпределени към пенсиите под разумно определен праг (например 400 лева) под формата на тримесечни добавки или добавки за Коледа, Великден, националните празници...

 

Предстоят поредните избори - време е всички почтени и нормални хора да проявят активно гражданско поведение и изпратят Емилия Масларова и нейните другари там, където им е мястото! Докога нашето общество ще толерира безобразията на своите управляващи? Докога ще подкрепя с гласовете си тяхното безкрайно реанимиране? В света на днешните управляващи царува небивала арогантност и незачитане на човешките права. Свидетели сме на непрекъснати и последователни опити за ограничаване на личната ни свобода и възкресяване на едно безвъзвратно отминало и безхаберно минало.

 

Време е наистина да се сбогуваме с това минало, за да можем да продължим достойно напред...

 

Божия Божилова

 

 
«НачалоПредишна123СледващаКрай»

Страница 1 от 3