АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Паметници на окупиралата ни през 1944 г. Червена армия, улици и площади с имена на комунисти - докога?! Печат
Написано от Димитър Попов   

 

Становище на националния партиен съвет на РДП

 

На 19. 10. 2022 г. се проведе първото заседание на 48-то Обикновено народно събрание. Камерите на националните телевизии показаха как при изпълнението на химна на Европейския съюз, депутатите от политическа партия „Възраждане“ демонстративно седнаха на столовете си. И нито една парламентарна група, както и наблюдаващият тържественото откриване на Народното събрание президент не реагираха. Оглушително мълчание и по медиите?!

Тази постъпка не е равностойна на шумното и досадно поведение на луд или пиян пътник в градския транспорт, за да се отмине с презрително загърбване. Тя е обида към осъзнатия избор на народа ни да бъдем член на европейското семейство. Тя вреди на имиджа на страната ни пред приятелските държави и по този начин уврежда националния интерес. И не на последно място тя демонстрира просташко незачитане на „Ода на радостта“ на Шилер и безсмъртната симфония на Бетовен, както и обида към родоначалниците ни за избора им да създадат нашата държава тук, в Европа, а не в Азия.

Настояваме политическите партии и съответните държавни институции да реагират на посегателството на държавния интерес и сигурност. Тази проява е повод за сетен път да отбележим, че е крайно време да се пресече проруската пропаганда у нас, която взе неконтролирани размери. Призивите за "депутинизация“ са безполезни, ако не премахнем хранителната им среда и не извършим „декомунизация“.

Недопустимо е, след като целият свят разбра същността на агресивната имперска политика на Кремъл, у нас да съществуват паметници на окупиралата ни през 1944 г. Червена армия, както и след обявяването на комунистическия режим у нас през 1944-1989 г. за престъпен, да съществуват площади и улици с имената на Георги Димитров и други „икони“ на българския комунизъм.

Обръщаме се към демократичните партии, към симпатизантите на традиционните за България земеделски, социалдемократически, консервативни, либерални или радикалдемократически идеи, да се противопоставим на никнещите като гъби икономически обосновани, корпоративни или инспирирани от чужбина политически проекти, да създадем обща платформа за развитие на България като духовно силна, социално справедлива, демократична държава, достоен член на Европейския съюз.


Пловдив

22.10.2022 г.