АКТУАЛНО

 

Политическата инициатива „Синя София“ се регистрира за участие в изборите под името „КОД (ДДД-Д3, БДФ)“. Регистрацията се подкрепя и от Радикалдемократическа партия (РДП), БЗНС - София, Българска нова демокрация, НДСВ, Съюз на репресираните, Съюз на свободните демократи, Атлантически съвет.

 

Избирателите в София ще имат възможност да гласуват с един и същ номер на бюлетината - „89“ - за проф. Вили Лилков - за кмет на София, за общински съветници на „Синя София“, за районни кметове на „Синя София“.

 

 

Разумният избор на радикалдемократите в София за кмет на столицата е проф. Вили Лилков - заради неговата биография на учен, политик и демократ. Но има още една причина да гласуваме за проф. Вили Лилков. Той е поел първа глътка въздух в особено значимия за РДП Видински край. Там, където Найчо Цанов е положил основите на Радикалдемократическата партия (РДП) и е формулирал девиза на поколения радикалдемократи: „Народът е господар в страната си“. Тук е мястото да припомним, че едни от най-добрите години за развитието на Видин се свързват с годините, когато местният общински съвет е доминиран от тамошните съпартийци на своя именит съгражданин Найчо Цанов.

 

В годините след Първата световна война, особен принос имат кметовете на Видин от РДП - д-р Асен Цанов и Никифор Недев. Д-р Асен Цанов е първият видински кмет с висше образование, племенник на Найчо Цанов, доктор по право, завършил престижния Хайделбергски университет, а Никифор Недев е един от стожерите на радикалдемократите в града, дългогодишен общински съветник и помощник-кмет.

Наред с грижите на общината по изхранването на градското население и възстановяването на градския живот в следвоенните условия, вниманието на градоначалниците се съсредоточава върху електрифицирането на града. Именно то, както и откритата през 1923 г. жп връзка със София и страната, спомагат за икономическия подем на Видин. Обновяват се машините и съоръженията на съществуващите отпреди спиртна фабрика „Бдин". Основно е ремонтирана съществуващата от 1897 г. парна валцова мелница, обновена е керамичната фабрика за тухли и цигли. Създадени са ред нови предприятия. През 1922 г. заработва валцовата дизел-моторна мелница, построена е тютюневата фабрика „Загорка", отваря врати фабриката за емайлирани изделия и перлата на видинската индустрия - фабриката за порцеланови изделия.

 

Затова, отчитайки политическия опит на проф. Вили Лилков и работата му като общински съветник в продължение на 4 последователни мандата, в т.ч. и два мандата като заместник-председател на Столичния общински съвет, сме убедени, че няма как той да не е наследил от своите известни земляци стремежа за едно демократично и иновативно управление на най-голямата община в България, в името на превръщането на София в един красив и удобен за живеене европейски град.

 

 

В листата за общински съветници ние, столичните радикалдемократи, разпознаваме Иван Сотиров (преференциално гласуване с № 103) - демократ, антикомунист, с богат опит в политиката - народен представител от парламентарната група на СДС в XXXVII ОНС и от парламентарната група на ОДС в XL ОНС, както и в управлението на Столична община: бивш кмет на район Средец и заместник-кмет на Столична община.

 

Захари Петров - председател на РДП

Заслужавате комунистите да Ви пишат учебниците по история, не Ви пука за пролятата кръв на жертвите! Печат
Написано от Димитър Попов   

 

От няколко дни следя публикациите в различни медии във връзка с учебниците по история. Проф. Евелина Келбечева и Христо Христов сякаш се борят с вятърни мелници, опитвайки да наложат изучаването на комунистическите зверства между 1944-1989 г. Десетилетия работа по архиви с


доказателства за голямата лъжа,


в която живяхме отново се замита под килима, сакън тридесет години след промените да не започне поредно поколение да търси истината през този "толкова велик период от българската история."


Гледам тази битка на тези двама души, а в мен напира отчаянието за това, колко равнодушно общество се оказахме и какви поражения ни е нанесъл комунистическият режим.


Въобще не смятам да обвинявам комунистите за поредното отлагане на историческите факти. Комунистическата (социалистическата партия) борави с огромен ресурс от манипулатори, професори, доценти, че и асистенти, които както и да го погледнем нямат никаква вина, че си държат на своето. Те защитават дедите си, родителите си, защитават и престъпления, за които може да им бъде потърсена отговорност по съдебен път.


Проблемът е другаде!

 

Как така се получи, че жертвите и техните деца изгубиха интерес към миналото си?

 

Толкова ли не ви пука за пролятата кръв, че сте оставили на двама човека да ви водят битките за образованието на децата ви?

 

Къде се спотайвате, Ви питам? Къде?

 

Като ви видя какви европейци сте и как бистрите световната политика, като видя какъв демократичен комсомол се е настанил в главите Ви, се сещам за дружинните в училище. Същите тия дружинни, които продължават да определят живота Ви.


Без памет и истина сте нищо,


запомнете го, и не се сърдете на онези, които вече трийсе години Ви пишат учебниците. Не е далече времето, в което очаквам да прочета в същите тия учебници, че комунистическите сатрапи са изпитвали дискомфорт, затривайки цвета на българската нация. Вече виждам тяхното разкаяние, че им се е наложило да убиват. "Такова било времето," казват.


Питам Ви, докога ще се правите на десни, на зелени, на социалдемократи, на седесари, на всякакви други.... Толкова ли е трудно да разберете, че единствената кауза в живота Ви е да зачетете паметта на мъртвите си родители.


Не Ви карам да хващате гората с пушка в ръка, а да подкрепите двама човека, на които им минава живота, да Ви защитават каузата, от която не виждам да имате нужда. Вече виждам как пишете под моя текст, че трябва да се свали правителството и да дойде незнайно какво, за да се променят учебниците, но ще Ви репликирам, че Вие умеете да приватизирате, а когато става дума за родовата Ви памет, незнайно защо трябваше Станишев да дойде на власт, за да Ви отвори досиетата с цялото страдание на родителите Ви. Май всичко е загубено... Ако и сега оставите друг да Ви пише историята, по-добре да затваряме цирка и да не се мъчим повече с истина и лъжа.


Моно Петра, художник (препечатано от Faktor.bg)