АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Как да градим съвременна България? Печат
Написано от Димитър Попов   

Image

На 12 декември председателите на Радикалдемократическа партия в България (РДП) - Захари Петров, на ПП Обединени земеделци(ОЗ) - Петя Ставрева, и на Българската социалдемократическа партия (БСДП) - Йордан Нихризов, се срещнаха с президента на КНСБ - Пламен Димитров, в централата на синдиката - на столичния площад “Македония” № 1..

На срещата бе анализирана обществено-политическата ситуация в страната. Обект на разговора бяха и приетия бюджет на страната за 2014 г., както и проблемите при усвояването на средствата от еврофондовете. Участниците изразиха общо мнение за необходимостта от нов обществен договор, както и от спешни мерки за решаване на проблемите в социалната политика, в енергетиката, икономиката, образованието, земеделието и регионите.

Президентът на КНСБ изрази мнението, че нови парламентарни избори може да има само в случай, че общественият консенсус породи дебат за нов обществен договор. Според него днес такъв консенсус липсва и затова възможността за нови избори през месец май 2014 г. е твърде малка. Пламен Димитров изрази опасенията си относно състоянието на пазара на труда в България, особено след отварянето на границите от 1 януари, когато и малкото останали квалифицирани работници в страната ни могат да я напуснат. Ние сме за възстановяване на индустрията в България, за стимулирането на икономиката и повече работни места, заяви той. Необходими са спешни решения в енергетиката, инвестиции и стабилност, за да не бъдат изнудвани потребителите и домакинствата. Крайно време е да се излезе от този вандализъм във ВЕИ сектора, допълни още лидерът на КНСБ.

Изпълнителният секретар на КНСБ - Асия Гонева, подчерта факта, че България е единствената страна, намалила няколко пъти данъка за богатите, което не води до нищо добро. Тя допълни, че всяко правителство бърза да променя закона за социално осигуряване, което доведе до грешки за милиарди, които тежат на всички нас - осигурителните лица.

РДП, Обединени земеделци, БСДП и КНСБ се обединиха около мнението, че е необходим широк обществен дебат, в който да бъдат набелязани националните приоритети за ускорено и успешно развитие на България.

Председателят на РДП изрази опасенията на радикалдемократите, че основни ценности на нацията са загърбени и непоправимо накърнени - почитта към традициите и държавните символи, авторитетът на семейството, стремежът към просвещение и висок морал. С дълбоката криза в образованието, нацията е заплашена да загуби своята идентичност не само в рамките на обединена Европа. Когато и да са изборите за Обикновено народно събрание, те вероятно ще възпроизведат в една или друга форма порочния политически модел. Затова Захари Петров апелира за необходимостта от ангажимент за изработване на основните принципи на една нова конституция, както и широкото им обществено обсъждане и приемане от Велико народно събрание. В заключение той изрази готовност да предостави на съответните браншови синдикати предложенията на РДП за законодателни промени в областта на културата и средното образование.

Петя Ставрева сподели необходимостта от нов обществен договор, поради тоталния срив на доверието към институциите и държавността. Това налага промени в конституцията и в законодателството, свързани с подобряване на представителността на българските граждани и на възможностите им за пряко участие в процеса на вземане на решения. Лидерът на Обединени земеделци представи предложенията на партията за промени в законодателството, касаещи пазара на българска земя, за да бъдат защитени националните интереси. Тя заяви необходимостта от политика за устойчиво развитие на регионите и за по-ефективно усвояване на средствата от европейските фондове.

Само като се опираме на авторитета и подкрепата на синдикатите можем да стигнем до така необходимия ни обществен дебат, подчерта председателят на БСДП. Йордан Нихризов обърна внимание на актуалния за обществото въпрос - какво искаме да изградим у нас, утре и в бъдеще? Разумният път за излизане от настоящата криза е в открит диалог и партньорство между демократичните политически партии и обществените организации за обединение около общи приоритети, а не на опитите за противопоставяне и парцелиране на политическото пространство, довели до загубата на вярата у хората в морала и държавността, допълни той.