АКТУАЛНО

На 11 май 2015 г. се навършиха 25 години от възстановяването на Радикалдемократическата партия в България!

Необходим е нов обществен договор, който да е гарант за демократичното развитие на страната Печат
Написано от Димитър Попов   

Image

Председателите на РДП - Захари Петров, на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева и на БСДП - Йордан Нихризов, се срещнаха на 20 ноември 2013 г. с президента на КТ Подкрепа д-р Константин Тренчев в централата на синдиката в София.

Обсъдени бяха необходимостта от обединение около национални приоритети и каузи, все по-наложителните промени в конституцията, в изборното законодателство, борба с монополите, продължаване на децентрализацията и повече правомощия на местното самоуправление.

Председателят на РДП Захари Петров сравни ситуацията в страната с поведението на компютър, който поради грешки в операционната система често блокира и потребителят се надява да се справи с често изключване-включване. А правилното решение е инсталирането на ново копие на софтуера, при това с отстранени грешки.

Крайно време е всички елементи на демократичната общност у нас: граждани, сдружения, синдикати, партии да формулираме едни нови правила на функциониране на държавата, които след широко обсъждане да залегнат като основа на новия основен закон. Тогава бързо ще извървим пътя за насрочване на Велико народно събрание и приемане в рамките на месец-два на новата конституция, убеден е Захари Петров.

Необходим е нов обществен договор, който да е гарант за демократичното развитие на страната. Убедени сме, че в днешната напрегната обстановка и в условията на срив на доверие към всички институции у нас все по-актуален е въпросът за наложителни промени на системата на управление на държавата, изтъкна на срещата лидерът на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева.

Председателят на БСДП Йордан Нихризов заяви, че днес за обществото първостепенен става въпроса: Какво искаме да изградим у нас, утре и в бъдеще? Разумният път за излизане от настоящата криза е в открит диалог и партньорство между демократичните политически партии и обществените организации за обединение  около общи приоритети, а не порочните опити за противопоставяне и парцелиране на политическото пространство, довели до загубата на вярата у хората в морала и държавността, подчерта той.